Siljan Runt

Siljan runt

Siljan runt är en årligen återkommande cykeltävling, ett motionslopp på trafikerad landsväg, som går runt Dalarnas bedårande ”innanhav” Siljan. Tävlingen har nu arrangerats i mer än 50 år, och är både välkänd och uppskattad av både aktiva och publik. Man har ett tak på så mycket som 5000 deltagare, distansen är hela 16 mil, och formellt sett cyklar man då inte bara runt Siljan utan också Orsasjön, men man kan även välja att åka kortare sträckor, 12 mil eller 7 mil.

En sport med anrika rötter

Man brukar räkna ett lopp som hölls i Saint-Cloudparken i Paris 31 maj år 1868 som den första riktiga cykeltävlingen. Tävlingen vann en Dr. James Moore, på en cykel med solida gummidäck. När en deltagare idag sätter sig på sin cykel för att delta i Siljan runt så är det för en betydligt längre färd, och på ett avsevärt mycket mer modernt fordon.

Även i Sverige har vi en lång tradition av landsvägslopp. Svensk landsvägscykling såg dagens ljus en vinterdag år 1891. Då publicerade redaktör Alex Lindman en inbjudan till cykeltävlingen Mälaren runt i Tidningen för idrott. 2-3 juli 1892 skulle det för dåtiden extrema kraftprovet äga rum. Jämfört med våra grannländer Danmark och Norge var vi sent ute – där hade man redan tävlat i landsvägscykling ett tiotal år.

Svenska cyklar att minnas

Under senare delen av 1800-talet blomstrade en svensk cykelindustri, med märken som Blixt, Fram, King, Monark och REX. Att trampa hela Siljan runt på den tidens rätt primitiva cyklar torde dock vara väldigt slitsamt, jämför med vad dagens cyklar kan erbjuda i form av ergonomi, stabilitet, växlar och lättviktsmaterial.

Stålfarfar, en förebild för dagens hurtbullar

En av de första stora svenska cykelhjältarna var en smått osannolik man som gick under namnet Stålfarfar. År 1951, vid nära 66 års ålder, cyklade Håkansson Sverigeloppet, som gick från  Haparanda till Ystad, utom tävlan. På grund av hans ålder hade tävlingsledningen vägrat att låta honom delta – åldersgränsen var 40 år – men han ställde upp ändå och startade en minut efter siste man. Loppet kördes i etapper mellan 1-8 juli. När de ”riktiga” tävlande sov cyklade Håkansson glatt vidare, upp till tre dygn i sträck. Han fick stor uppmärksamhet och blev rikskändis när hela svenska folket följde hans färd genom hela Sverige.

I Söderhamn – efter 78 mils körning – bad polisen Håkansson att låta läkarundersöka sig. Det visade att han mådde prima. 6 dagar, 14 timmar och 20 minuter tog det honom att cykla hela vägen från Haparanda till Ystad, dit han kom 24 timmar före dem som ursprungligen fått godkänt att delta i tävlingen. Brandkårens paradorkester spelade och Stålfarfar blev buren i gullstol och fick möta kungen.

Stålfarfar drog in en del pengar på att figurera i olika reklamsammanhang  och turnerade länge i  folkparker och ålderdomshem med sina andliga sånger. Han slog till och med publikrekord på Liseberg och kallades ”världens äldste grammofonartist”. Sina sista cykelturer gjorde han efter att han fyllt 100 år.

Stabil förankring i bygden

Även Siljan runt är vid det här laget ett arrangemang med många år på nacken, mer är femtio. Sollerö Idrottsförening, och man kan lugnt påstå att det är den föreningens största arrangemang och händelse under året, även om föreningen också arrangerar Siljansrodden, där man tävlar i att ro snabbast med traditionella kyrkbåtar.

Siljan runt har vuxit till en institution, så arrangörer, deltagare men även näringslivet runt Siljan ser det som en stor händelse och bidrar i högsta rad för att göra det till en flaggskeppstävling även i framtiden.

Start och mål har sedan länge legat på just Sollerön, men tävlingen lever med sin tid och förändras med tiden, i enlighet med omvärldens krav, behov och förväntningar. Ett tydligt exempel på det är att det till skillnad från för 50 år sedan inte bara serveras korv, utan det bjuds också på vegetariska och veganska alternativ.

Siljan, en uråldrig kratersjö

Det som kallas för Siljansringen, med sjöarna Siljan, Orsasjön, Skattungen, Oresjön och småsjöarna i Bodadalen, är Europas största kända nedslagsplats, och är följden av ett meteoritnedslag för sissådär 365 miljoner år sedan. Mitt i den kratern ligger sjön Siljan, Sveriges sjätte största sjö, med ett djup på som mest hela 134 meter. Under en tid borrades det efter djupgas här, av Dala Djupgas, i ett projekt som lockade många småsparare men som tyvärr (eller kanske lyckligtvis?) inte lyckades så väl att man vare sig fick upp några större mängder gas eller kunde göra ägare och investerare rika. Men intresset finns kvar och även på senare år har företag gjort försök med liknande prospekteringar och provborrningar.

Sollerön, värd att stanna på

I likhet med Vasaloppet behöver tävlingen kunna erbjuda boende under Siljan runt. Både i och runt Sollerön finns mängder av möjligheter till boende. Vill man stanna några dagar extra finns här mycket att se, till exempel vikingagravar och en offerkälla.

Men det gäller att vara ute i tid, både för att anmäla sig och för att boka boende. Siljan runt är en extremt populär tävling som ofta är fullbokad månader i förväg.

 

Dalarna

Siljan ligger mitt i Dalarna, med orter vid sina stränder som Leksand, Rättvik och Mora. Några av våra allra mest kända konstnärer och författare har sina rötter i eller nära Siljan, i Dalarna. Anders Zorn, Carl Larsson, Erik Axel Karlfeldt, Falugrafikerna med flera. Det är ett landskap med en närmast mytologisk klang, och ett av de landskap i Sverige som år efter år lockar turister från både när och fjärran. En kväll vid Sammilsdalsgropen i Leksand under Himlaspelet, en soluppgång på Gesundabergets topp  eller under en lyckad konsert i Dalhalla är det lätt att förstå. Missa inte heller Silvbergs kyrka, fiket i Torsång, Hildasholm, vattenfallet i Njupeskär eller det sällsamma fjället Städjan.

Dalarnas residensstad är Falun och där kan man fortfarande få gå ner i Falu gruva. En gång i tiden var den ett nav för stormakten Sverige och en plats där till och med brottslingar kunde få en fristad – förutsatt att de skrev på att utföra de tunga och farliga jobben därnere i mörkret.

Dalarna har mycket att bjuda, oavsett om du väljer att se det från cykelsadeln eller på annat sätt.