Cykelvasan information och boende

Boende Cykelvasan

Cykelvasan är ett cykellopp som blir populärare för varje år. Loppet går av stapeln i augusti varje år och består av flera olika lopp, precis som det riktiga Vasaloppet. Det är även samma sträcka som skidloppet men nu ska man ta sig fram med hjälp av en cykel, en mountainbike i de allra flesta fall.

Cykelvasan Öppet spår

Cykelvasan öppet spår är hela det klassiska Vasaloppet, och öppet spår innebär att man cyklar ordinarie sträcka men utan att delta i tävling. På så viss slipper man stressen, pressen och trängseln som tävlingsloppen innebär och man kan fokusera på att ta sig runt loppet i sin egen takt. Sträckan är totalt 94 kilometer fördelat på 6,9 kilometer asfalt och 87,1 kilometer skogs- och grusväg. Loppet startar i Sälen och man går i mål i Mora.

Det är ofta många som vill delta på Öppet spår och man får se till att anmäla sig i god tid. Många reser lång väg för att ta sig till detta klassiska cykellopp och det kan vara en god idé att även kolla efter närliggande boende vid sin anmälan.

Cykelvasasprinten

Cykelvasasprinten är något helt annat än det vanliga klassiska loppet. Hit kvalar elitcyklister som har fått en särskild inbjudan för loppet. Det är sedan en publikvänlig tillställning, ett uppvisningslopp, som arrangeras i Lindvallen dagen före Cykelvasan. Banan byggs upp tillfälligt nedanför slalombackarna och brukar ofta vara både rolig och teknisk för de åkande, vilket blir härlig underhållning för publiken. Banan är kort och man får som publik därför en bra överblick och kan följa åkarna genom stora delar av banan.

Cykelvasan 90

Cykelvasan 90 är det lopp som är hela det vanliga, klassiska Vasaloppet inklusive tävlingsmoment. Här har man möjlighet att kämpa om olika priser men även tävla mot sig själv och försöka slå sina egna tider och rekord. Precis som öppet spår startar man i Sälen, går i mål i Mora och cyklar en total sträcka på 94 kilometer.

Platserna är begränsade och brukar gå åt fort, likaså närliggande vandrarhem, hotell och andra boendemöjligheter. Man bör därför se till att vara ute i god tid för att få en plats i loppen och även för att få tag på ett boende om man är i behov av det. Det finns flera olika vandrarhem, hotell och Bed & Breakfast runt om i Mora, Sälen och Lindvallen. Även privatpersoner brukar hyra ut tillfälligt boende i form av gästrum, gäststugor, sommarstugor eller hela villor om man är ett större sällskap som vill dela på ett boende.

Cykelvasan 30

Cykelvasan 30 är ett alternativt lopp där man cyklar en sträcka på 32 kilometer fördelat på 3,1 kilometer asfalt och 28,9 kilometer skogs- och grusväg. Här kan man cykla i sin egen takt och det brukar vara populärt för hela familjer att cykla tillsammans. Det finns möjligheter att ta med sig matsäck och stanna och fika längs vägen för att verkligen njuta av sin naturupplevelse. När man cyklar Cykelvasan 30 startar man i Oxberg och tar sig sedan även förbi kontrollerna i Hökberg och Eldris innan man slutligen når målet i Mora.

Ungdomscykelvasan

I det här tävlingsloppet samlas ungdomar från 11 år upp till och med 16 år. Här cyklar man för att vinna eller för att slå sina egna personliga rekord. Banan är på en lätt nivå rent tekniskt men det är svettigt och kämpigt för åkarna att hålla i det tempo som oftast är. Sträckan är 32 kilometer och har samma sträckning som Cykelvasan 30, man startar alltså i Oxberg och tar sig sedan förbi kontrollerna i Högberg och Eldris för att slutligen ta sig över mållinjen i Mora.

Cykelvasan 45

Cykelvasan 45 är till för cyklisten som vill ha en större utmaning men inte känner sig riktigt redo för att ta sig an hela Vasaloppet. Precis som namnet avslöjar så är detta lopp halva sträckan i jämförelse med den ordinarie sträckan. Här får man utmana sig i så väl distans som tekniska svårigheter. Loppet startar i Oxberg och man ska sedan ta sig igenom Cykelvasans mest avancerade och krävande sträcka, de första 15 kilometrarna brukar vara riktigt utmanande.

Av de totalt 45 kilometer så är 1,7 kilometer asfalt och resterande del av sträckan är förlagd på skogsvägar och grusvägar.

Ultravasan

I samband med cykelvasan går även Ultravsasan av stapeln. Ultravasan erbjuder två sträckor, Ultravasan 90 och Ultravasan 45, alltså hela Vasaloppet eller halva sträckan. Här tar man sig dock inte fram med hjälp av cykel utan i Ultravasan är det löpning som gäller. Båda loppen är kvalificeringslopp för Ultra-Trail du Mont-Blanc och ger ITRA-poäng vid målgång.

Ultravasan 45 är ett lopp där man som löpare har möjlighet att utmana sig själv för att ta nästa steg. Detta lopp går inte på tid utan här handlar det om att ta sig igenom distansen. Man har elva timmar på sig att ta sig igenom 45 kilometer genom att löpa, jogga, lunka eller gå.

Vasastafetten

Om man är sugen på att ta sig an Vasaloppet och vill delta i denna folkfest men känner att man kanske inte klarar hela sträckan själv, så finns det alternativ. Alternativet heter Vasastafetten och är ett springlopp. Här bildar man ett lag och tar sig an olika sträckor av Vasaloppssträckan från Sälen till Mora. Gå ihop med familj, släkt, vänner eller kollegor och bilda ett lag på 10 personer. Sträckorna är olika långa vilket gör att man kan anpassa löparnas nivåer och fördela sträckorna utifrån varje löpares förutsättning. Den kortaste sträckan i stafettloppet är 4,5 kilometer och den längsta är 15 kilometer. Det innebär att oavsett vilket nivå man tidigare har sprungit på så finns det här en utmaning.

Stafetten är indelad i tre olika klasser, dam, herr och motion.

I damklassen är det enbart tillåtet att ha kvinnor i laget medan det i herrklassen är tillåtet med både män och kvinnor. I dessa klasser finns det prispengar att tävla om.

I motionsklassen är det tillåtet med mixade lag och en löpare får springa mer än en sträcka.

Det är inte bara under loppet som man har glädje och nytta av varandra, utnyttja det faktum att ni tillsammans ska ta er an ett lopp på 90 kilometer och träna ihop inför det. På så sätt kan man bygga upp förväntningarna och få energi till att pusha sig själv lite extra. Alla behöver träna inför ett lopp oavsett om man springer den kortaste sträckan på 4,5 kilometer eller någon av de längre.

Vasakvartetten

Även Vasakvartetten är ett springlopp genom hela sträckan på 90 kilometer, från Sälen till Mora. Här bildar man lag om fyra personer och tar en sträcka var. Den kortaste sträckan är på 19,1 kilometer och den längsta är på 23,5 kilometer. Det blir alltså en stor utmaning för alla deltagare, men ni får möjlighet att göra det tillsammans. Spring med kollegor eller vänner och hjälp varandra att tillsammans ta er igenom 90 kilometer löpning.

Klassindelningen ser ut precis som vid Vasastafetten med tre olika klasser, dam, herr och motion.

I damklassen är det enbart tillåtet att ha kvinnor i laget medan det i herrklassen är tillåtet med både män och kvinnor. I dessa klasser finns det prispengar att tävla om.

I motionsklassen är det tillåtet med mixade lag och en löpare får springa fler än en sträcka.

Att tänka på inför, under och efter ditt lopp

Oavsett om du ska ta dig an Vasaloppet med hjälp av cykel eller till fots så finns det några saker att tänka på innan dagen är kommen.

  • Anmäl dig i god tid

Man vill inte riskera att platserna tar slut, så se till att anmäla dig i god tid. Vid de populära loppen kan platserna ta slut på ett par timmar från det att biljetterna har släppts.

  • Boka boende

Reser du lång väg är det värt att kolla upp boendemöjligheter. Även detta blir ofta snabbt fullbokat av såväl deltagare som publik. Kolla vad det finns för boendemöjligheter runt om och gå kanske ihop flera stycken och dela på ett boende. Man vill inte behöva stressa innan loppet så det kan vara skönt att vara på plats åtminstone dagen innan. Efter loppet finns det inte mycket energi kvar och det kan därför vara klokt att även stanna natten efter, speciellt om man har långt att köra.

  • Träna ordentligt

Se till att vara väl förberedd inför dagen då loppet går av stapeln. Du vill inte behöva avbryta loppet eller riskera att du inte tar dig enda till målet. Planera därför din träning i god tid och lägg upp den på ett sådant sätt att du minimerar skaderisken och har hunnit bygga upp kondition och muskler som krävs för att ta dig runt din tänkta sträcka.

  • Packning

Tänk noga över vad du behöver ha i din packning. Skriv en checklista för att minimera risken att glömma något. Tänk på att det är obligatoriskt med cykelhjälm vid alla cykellopp. Du har även möjlighet att ta med ett extra ombyte under själva loppet så ta med en mindre väska avsedd för detta. Den väskan lämnar du på anvisad plats vid starten och får den sedan vid målgång i Mora.

  • Se över starten

Det kan kännas tryggande att ha vetskap om när starten är, vad man har för startnummer och hur starten går till. Se till att ta reda på denna information i förväg så att du är väl förberedd när du väl är på plats.

  • Stanna vid kontrollerna

Vid flera av kontrollerna finns så kallas passeringskorridor där du kan passera kontrollen utan att stanna. Men ta dig tid att stanna vid kontrollerna, särskilt om du är ovan vid dessa distanser. I kontrollerna har du möjlighet att fylla på med energi men också ta en snabb paus till att vila muskler. Man har även möjlighet till lättare service på sin cykel i form av lagning av punktering, bromsar eller kedja. All lagning sker gratis, det enda man betalar för är de reservdelar som behövs men själva utförandet är gratis. Vid kontrollerna finns även toaletter och sjukvårdspersonal.

Det är som sagt en hel del att tänka på innan man tar sig an en så stor utmaning som Vasaloppet, oavsett om det är för löpning, cykling eller skidåkning. Förberedelser är A och O för att man ska klara av att ta sig igenom hela distansen. Är man bara rätt förberedd så blir detta en upplevelse och en folkfest som man sent kommer att glömma!